HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Uit de Praktijk: In Mechelen : Vacatures invullen zonder sollicitatieproces

Geïnspireerd op het Open Hiring®-model van de Amerikaanse Greyston Bakery, dat de voorbije tijd meer en meer bekendheid krijgt, niet in het minst door bijvoorbeeld initiatieven vanuit het gelijknamige onderzoeksproject van de UGent, heeft ook de sociale dienst in Mechelen, in samenwerking met DUO for a JOB en Studio Dott de voorbije jaren al mooie resultaten geboekt via het nieuwe project 12Work (lees Want to work) dat bestaat sinds 2019.

Het is een open deur intrappen om te zeggen dat een aanwervingsproces lastig is. Het is tijdrovend en duur. Dat is het standpunt dat vanuit elke organisatie zeker wordt erkend. Het is een lastige procedure waarbij organisaties proberen om een objectieve en juiste keuze te maken, maar waarbij er geen enkele garantie is van het uiteindelijke resultaat.

Daartegenover staat echter dat het sollicitatieproces ook voor sollicitanten niet onderschat mag worden. Het zorgt voor stress, onzekerheid, en laat ons een kat een kat noemen: niet iedereen is even mondig, stressbestendig en extravert om zo’n proces zonder kleerscheuren zomaar te doorstaan. Het vergt veel van de sollicitant en eindigt in veel gevallen in teleurstelling langs beide kanten. Waar vandaag aan werkzoekenden enkele maar wordt herhaald dat het belangrijk is om te blijven solliciteren, wordt vaak onderschat dat dat niet voor iedereen even evident is.

De resultaten van dit project zijn mooi gedocumenteerd. We lijsten hier slechts enkele mooie voordelen op van deze techniek:

  • Het verlaagt drempels die er vandaag sowieso zijn voor bepaalde mensen of groepen. De toegang tot de arbeidsmarkt wordt zo een stuk makkelijker opengesteld.
  • Een inclusiever aanwervingsbeleid is hier zeker een extra en belangrijk gevolg.
  • Het zware sollicitatieproces zorgt vaak voor veel opgebouwde stress, zeker bij vele opeenvolgende teleurstellingen. Men komt in een negatieve spiraal terecht waarbij het zelfvertrouwen enkel verder daalt. Door deze techniek kan deze spiraal doorbroken worden, want een groot deel van de stress van het proces wordt weggenomen.

Bron: Sociaal.net & 12work

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...