HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

It’s pay day. Equal pay day.

De aardbol mag dan wel bevolkt zijn met meer vrouwen dan mannen, op het vlak van loon helt de balans nog steeds de andere kant uit. Op 18 september staat de Equal pay day van de Verenigde Naties gepind – het hoogtepunt van de bewustmakingscampagne om beide geslachten over eenzelfde salariskam te scheren en zo the fairer sex niet langer tegen de haren in te strijken.

België scheert overigens hoge toppen als het op equal pay aankomt. Meer nog: in de ranking van de OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) staat ons land gewoon op het hoogste schavot met de kleinste gender pay gap op aarde.

Bron: https://www.statista.com/statistics/934039/gender-pay-gap-select-countries/

Voor een genuanceerde uitdieping van de salariskloof binnen de Europese Unie, is er een dieptestudie van Eurostat, waar België andermaal als beste leerling uit de klas naar voren komt. 

Er is uiteraard meer dan louter het loon om de geslachten in de mate van het mogelijke te emanciperen. Het ouderschapsverlof lijkt daarbij een focuspunt voor nogal wat landen: met een gelijke toegang tot ouderschapsverlof wordt het een vrije keuze voor de ouders om naar hun (onderlinge) voorkeur te oriënteren in plaats van naar het keurslijf van een wet die de bakens met een korte ketting vastketent aan het geslacht. In België werd het ouderschapsverlof al enige tijd geleden aangepast om tegemoet te komen aan de flexibilisering op basis van de gezinsvoorkeuren met bovendien bijzonder aantrekkelijke financiële voorwaarden voor wie zich op de gezinsmissie stort.

 

In de Scandinavische landen wordt ondertussen de gelijke toegang verder gepowerd met nog ruimere saldi.

Onder impuls van Sanna Marin en haar al even hippe regering kan wie in Finland een kind op de wereld zet vanaf 1 augustus 2022 rekenen op een ouderschapsverlofsaldo van 160 dagen, waarvan 63 dagen kunnen overgedragen worden naar de andere ouder (of persoon die mee voor het kind zorgt). Ook de andere ouder van het kind geniet 160 dagen ouderschapsverlof, waarvan opnieuw 63 dagen kunnen overgedragen worden. Kortom, 320 dagen voor beide ouders samen. Daarmee treedt Finland in de voetsporen van buurland Zweden, waar het totale saldo aan ouderschapsverlofdagen maar liefst 480 dagen bedraagt. Die aantallen zijn een veelvoud van de saldi van wat in België momenteel mogelijk is (4 maanden voltijds verlof). In bepaalde Aziatische landen (zoals Zuid-Korea en Japan) gaat men nog een flinke stap verder, met niet minder dan een jaar ouderschapsverlof, al moet gezegd dat het loonverlies nogal stevig varieert daarbij.

Voor een ruimer internationaal overzicht van de (geambieerde) evoluties om de salariskloof verder te dichten, kan men overigens terecht op de site van Iuris Laboris.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...