HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

HR-weetjes september 2022

Over jongeren op de arbeidsmarkt, re-integratietrajecten, telewerkbeleid ...

 

1. Re-integratietraject 2.0: wijzigingen aan de procedure van het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers

Het koninklijk besluit van 11 september 2022 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft, werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 september 2022. Het treedt in werking op 1 oktober 2022. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg zet de belangrijkste aanpassingen op een rijtje.

Raadpleeg de belangrijkste aanpassingen hier.

 

2. Dagelijks 14 miljoen kilometers autoritten vermeden door telewerk

Tijdens de internationale week van de Telewerk breidt zich geleidelijk uit in België en heeft een invloed op de mobiliteitsgewoonten van de Belgen. In vier jaar tijd is het aandeel telewerkers verdubbeld, met name onder invloed van de maatregelen in verband met de gezondheidscrisis. Telewerk heeft ons gedrag veranderd, zowel wat betreft de gekozen vervoerswijzen als de tijdstippen van de verplaatsingen. Over het algemeen raakt telewerk steeds meer verankerd in de werkgewoonten en zorgt het ervoor dat er meer duurzame vervoerswijzen worden gebruikt.

Lees meer op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer

 

3. Nederlandse ambtenaar wil vast contract met flexibele werktijden

Uit het arbeidsmarktonderzoek van Intelligence Group (IG) in Nederland blijkt dat ruim de helft van de ambtenaren flexibele werktijden één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden vindt. Nog belangrijker is de mogelijkheid om thuis te werken.

Lees hier meer over het onderzoek.

 

4. Goed telewerkbeleid zet in op 3 pijlers: productiviteit, connectie & competentie

Wie telewerkt kan zich zeker verbonden voelen met collega’s. De helft van de Belgen (51,3%) verliest door telewerk niet het contact met collega’s. Voor ongeveer één op drie werknemers (34,8%) is dit wel het geval. In totaal geeft 36% aan meer contact te willen met collega’s. Maar er zijn evenveel tegenpolen: 37% heeft er geen behoefte aan. Anders staat het met de nood aan contact met de leidinggevende. Slechts één op vijf (19%) wil graag meer contact met de leidinggevende. Dit weten we uit internationaal onderzoek van SD Worx in 10 landen, onder meer bij meer dan 1.000 werkende Belgen.

Raadpleeg de bevinden hier.

 

5. Integriteit is tijdgebonden: dat ontging waarschijnlijk Gert Verhulst…

Integriteit heeft te maken met respect voor de medemens. Aan de tafel van vier, was dit respect wel even zoek. Roel Verhaert bespreekt voor MATConnect de storm van protest die het teweegbracht in het kader van integriteit.

Lees hier het opiniestuk.

 

6. Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt

In september startten heel wat afgestudeerde jongeren met werken of zoeken ze een geschikte job (cf. 64 197 schoolverlaters in 2020, cijfers VDAB). In een steeds krappere arbeidsmarkt zetten ondernemingen alle zeilen bij om deze jonge medewerkers aan te trekken en te binden. Maar wat willen en verwachten jongeren zelf van een job en hun werkgever? Waaruit halen ze werkgeluk en wat zijn afknappers? De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) vroeg het aan 30 werkende jongeren onder de 30 jaar. Daarnaast deelden 10 werkgevers en 22 experten hun ervaringen uit de praktijk.

Raadpleeg de bevindingen van het SERV hier.

 

7. Week van de Mobiliteit (16-22 september)

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert de Week van de Mobiliteit al sinds 1996 als campagne voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik.

Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa voeren mensen van 16 tot 22 september actie voor meer duurzame mobiliteit. Steden en gemeenten die in Vlaanderen een actie opzetten of initiatief nemen tijdens de Week van de Mobiliteit worden automatisch ook geregistreerd op www.mobilityweek.eu.

Lees meer op de website van het Netwerk Duurzame Mobiliteit.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...