HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Nieuwe regels op vrijstelling van ziektebriefje voor één dag arbeidsongeschiktheid gepubliceerd

In het Belgisch Staatsblad van 18 november 2022 werden de nieuwe regels gepubliceerd betreffende de vrijstelling van het ziektebriefje voor één dag arbeidsongeschiktheid. Deze wijziging is opgenomen in de wet van 30 oktober 2022 houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid.

Het ziektebriefje moet niet langer worden voorgelegd bij arbeidsongeschiktheid voor één dag onder de volgende voorwaarden:

  • het kan maximaal driemaal per kalenderjaar;
  • besturen met minder dan 50 personeelsleden op 1 januari van het kalenderjaar waarin de arbeidsongeschiktheid zich voordoet, kunnen afwijken doormiddel van het arbeidsreglement;
  • men moet uiteraard meteen de werkgever verwittigen alsook meedelen waar men zal verblijven (tenzij men op zijn gewoonlijke verblijfplaats zal zijn).

De vrijstelling geldt zowel voor een ziekte van één dag als voor de eerste dag van een langere periode van arbeidsongeschiktheid.

Om een gelijkheid te behouden tussen statutaire en contractuele personeelsleden is het wel aangeraden om deze regels ook toe te passen op de statutaire personeelsleden. Dit kan door een aanpassing van het arbeidsreglement.

 

Deze regels treden in werking op 28 november 2022 (i.e. tien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad).

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...