HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

NIEUW - Publicatie 'De arbeidstijdreglementering bij lokale overheden'

De arbeidstijdreglementering in de publieke sector verschilt op tal van vlakken grondig van die van de private sector. Zo valt het grootste deel van het personeel van de lokale overheden onder de arbeidstijdenwet van 14 december 2000, terwijl een ander deel dan weer de arbeidswetgeving van de private sector volgt, met de arbeidswet en de feestdagenwet. Naast de federale arbeidstijdwetgeving zijn er ook nog gewestelijke bepalingen, met onder meer de rechtspositiebesluiten, die door gemeenten en OCMW’s ten volle gerespecteerd moeten worden.

Deze publicatie biedt een thematisch overzicht van de verschillende aspecten van de arbeidstijdreglementering: van arbeidsduurgrenzen, pauzes, rust en recuperatie, tot zondagsarbeid, nachtarbeid, feestdagenarbeid, het opstellen van werkroosters en overloon. De auteurs snijden daarbij ook de arbeidstijdregeling aan van enkele bijzondere categorieën van werknemers, zoals telethuiswerkers, deeltijdse werknemers, minderjarige studenten, ter beschikking gestelde werknemers (artikel 60), PWA’ers, werknemers met een arbeidsovereenkomst dienstcheques en zwangere werkneemsters.

Verder werkend op een vorige editie van het standaardwerk van Franky Blomme hebben Stéphanie Taelemans en Chloé Van Landeghem van GD&A Advocaten dit huzarenwerk de voorbije tijd tot een goed einde gebracht.

 

Nieuw in deze uitgave:

Wachttijden als arbeidstijd – of niet?

De verplichting om een objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem van arbeidstijdregistratie in te voeren

Onregelmatige prestaties van verzorgend personeel in de gezinszorg

Het recht op deconnectie

Deeltijdse herneming wegens ziekte of ongeval privéleven of de progressieve tewerkstelling voor statutair personeel

Telewerk binnen de publieke sector tijdens en na COVID-19

De terbeschikkingstelling van statutair personeel op basis van het decreet lokaal bestuur

 

Deze publicatie kan u bestellen op de webshop van Vanden Broele.

Abonnees van HRMConnect kunnen de volledige publicatie hier online raadplegen.

 

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...