HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Vlaamse Regering verlengt gemeenschappelijk initiatiefrecht Vlaams Opleidingsverlof voor schooljaar 2024-2025

Op 21 juni 2024 heeft Vlaams minister Jo Brouns namens de Vlaamse Regering aangekondigd dat het tijdelijke experiment met het gemeenschappelijk initiatiefrecht binnen het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) wordt verlengd voor het schooljaar 2024-2025. Deze beslissing, gebaseerd op het VESOC-Werkgelegenheidsakkoord 'Iedereen nodig, iedereen mee' uit juli 2022, komt na grondige advisering door de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de Raad van State.

Het gemeenschappelijk initiatiefrecht biedt werkgevers en werknemers de mogelijkheid om gezamenlijk extra uren en budget in te zetten voor opleidingen. Werkgevers krijgen hierbij een expliciete rol in het voorstellen van relevante opleidingen die de toekomstkansen van werknemers binnen hun sector en op de arbeidsmarkt vergroten.

Deze verlenging wordt gezien als een belangrijke stap richting een structurele verankering van deze innovatieve aanpak, die niet alleen de persoonlijke ontwikkeling van werknemers stimuleert, maar ook bijdraagt aan de versterking van de Vlaamse economie. In reactie op het besluit benadrukt minister Brouns het belang van investeren in menselijk kapitaal als motor voor economische groei en maatschappelijke vooruitgang. Hij wijst op de positieve impact die deze regeling zal hebben op zowel individuele werknemers als de bredere arbeidsmarkt, door hen beter toe te rusten op de uitdagingen van de toekomst.

HR-medewerkers en leidinggevenden worden opgeroepen om actief samen te werken met hun teams om de mogelijkheden van dit uitgebreide initiatiefrecht te benutten. Door gezamenlijk opleidingsbehoeften te identificeren en te vertalen naar concrete leertrajecten, kunnen zij bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van hun organisaties.

 

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...