HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wat als ... een medewerker uit de bocht gaat op sociale media?

Recent vielen er enkele interessante uitspraken te noteren omtrent het (onoordeelkundige) gebruik van sociale media door werknemers en het (soms onoordeelkundige) ingrijpen daarbij van de werkgever. 

 

You are what you like. Ontslag na klik op de like button. Of toch niet?

We beginnen in Turkije, waar een poetsvrouw door haar (overheids)werkgever ontslagen werd na de luttele daad van een “like” op sociale media. De dame had met een welgemikte klik op de button naar aanvoelen van haar werkgever iets te veel sympathie getoond voor een post die zich over de Turkse overheid nogal kritisch uitliet. De zaak belandde uiteindelijk in het vakje van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die – like it or not – het ontslag buiten proportie vond gezien de beperkte impact en relevantie van de klik en dan ook in die zin concludeerde, tegen de Turkse rechter in. Onterecht ontslag.

(Europees Hof voor de Rechten van de Mens – 15 juni 2021, nr. 35786/19)

 

Besloten facebookgroep geen excuus voor gebrek aan respect voor collega’s

In eigen land is er dan weer het geval van een werknemer die in een besloten facebookgroep zich hoogst vrouwonvriendelijk uitliet over enkele collega’s en daarvoor dus ook mocht beschikken om dringende reden.

Concreet had de man, die overigens zijn kandidatuur had gesteld voor de sociale verkiezingen, niet enkel wat foto’s van een evenement gerelateerd aan het werk online geplaatst, maar – adding insult to injury – die ook nog eens voorzien van aanstootgevende en hoogst vrouwonvriendelijke commentaren.

Alles speelde zich af in een besloten groep op facebook, die evenwel toch ruim bezocht werd door zowel medewerkers van binnen het bedrijf als door mensen van buitenaf. Dat de feiten in dit soort besloten groep gebeurden en niet “puur publiek” waren, was voor de rechter geen reden om mildheid te tonen tegenover de drieste digitale dader, die zwaar tekortschoot in het elementaire respect waarmee werkgever en collega’s ook online behandeld moeten worden. Kortom, het Arbeidshof volgde de werkgever in zijn beslissing tot ontslag wegens dringende reden.

(Arbeidshof Luik, afdeling Namen, 25 mei 2021, nr. 2021/AN/54)

 

Werkgerelateerde messengerberichten basis van ontslag wegens racisme

Nog in eigen kontreien viel hetzelfde lot van ontslag wegens dringende reden een verzorgster te beurt na racistische uitlatingen over een welbepaalde collega. Het voorval deed zich bij herhaling voor op Messenger en de bal ging aan het rollen toen de collega die de Messengercommunicaties ontving de feiten onder de aandacht bracht van de leidinggevende. Na een weinig vruchtbaar overleg met de dader omtrent de ernst van de feiten (die zelf niet werden ontkend), werd overgegaan tot ontslag. Het Arbeidshof van Luik had weinig oren naar het relativeren van de feiten door de betrokkene en volgde logischerwijs de beslissing van de werkgever gezien het herhaalde karakter van de feiten op de (digitale) werkvloer en de onverenigbaarheid ervan met de waarden van de werkgever.

(Arbeidshof Luik, afdeling Namen, 20 mei 2021, nr. 2020/AN/42)

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...