Re-integratie na langdurige afwezigheid

Terug naar het overzicht Re-integratie na langdurige afwezigheid

Datum: donderdag 4 november 2021

Auteur(s): Redactie HRMConnect

De statistieken geven aan dat we na de golvende coronapandemie ook te maken hebben met een sluimerende burn-outpandemie.

  • Meer dan 100.000 burn-outs en depressies
  • Jaarlijkse stijging van 10%
  • Aantal mensen dat “de beste versie van zichzelf is” daalt van 1 op 3 naar 1 op 5
  • 1 op de 4 mensen lijdt aan ziekmakende stress

De cijfers van het RIZIV liegen er niet om: de impact van langdurig afwezigen stijgt zienderogen, en dat heeft dus grotendeels te maken met burn-outs en depressies, naast de “louter” medische ziektegevallen.

Ook besturen die al stevig investeren in preventief psychosociaal welzijn kunnen er niet om heen dat de re-integratie van medewerkers hoe langer hoe meer in focus komt om talent te redden na een minder fortuinlijke episode.

Een omkaderd re-integratietraject op maat is daarbij een absolute noodzaak om opnieuw het beste uit de mens te halen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, zo concludeerde het Rekenhof recent nog in zijn bijzonder kritisch rapport omtrent re-integratie op federaal niveau:

“Om het beleid te evalueren en bij te sturen ontbreekt het de overheid aan de meest elementaire informatie over de trajecten en de stappen in het proces.”

 

Onderbouwd aan de slag met re-integratie

Omdat re-integratie nog steeds een pad van voortschrijdend inzicht is, zij het dan gestoeld op wetenschappelijke inzichten, organiseert Vanden Broele in samenwerking met Divergent een webinar met de basisprincipes van een goed re-integratiebeleid. 

Astrid Mouton (HR-coach Divergent/UGent en ervaringsdeskundige in re-integratie) diept de fundamenten van een evenwichtig re-integratiebeleid ten volle uit, zodat voor elke werknemer een aangepast en duurzaam traject kan worden uitgewerkt. Aanvullend wordt ook een optionele lerendnetwerksessie voorzien, waarin de deelnemers (beperkt tot 10) onder begeleiding de valkuilen en opportuniteiten van re-integratie doornemen.

 

Meer info op de opleidingswebsite van Vanden Broele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interesse in een uitgebreid kennisplatform voor HR-diensten in lokale besturen? Dan is HRMConnect zeker uw ding. Neem contact op met ons voor verdere vrijblijvende informatie of een demonstratie ter plaatse: info@hrmconnect.be of 050 642 818.