HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat er een duidelijk verschil is tussen werven, selecteren en aanwerven?

De begrippen worden door veel HR-professionals vaak door elkaar gebruikt, maar het is belangrijk om het onderscheid te maken.

Werven betekent het bekendmaken, dus het zoeken en vinden van liefst enkele kandidaten voor een vacature.  Het betekent het communiceren van de vacante job, intern en/of extern.  Het is dus – vanuit de bekendmaking van de vacature - het verzamelen van cv’s voor een bepaalde rol / functie / job.  Een goede wervingscampagne zet in op de juiste kanalen om deze “cv’s” aan te trekken.  We hopen zo in de juiste ‘vijver’ te kunnen vissen om het cv en dus de kandidatuur van geschikte personen te kunnen ontvangen.

Daarna volgt er het selectieproces.  Dit selectieproces kan maar succesvol zijn als de werving grondig én deskundig
én ‘goed’ is gebeurd.  In de selectie gaan we aan de hand van diverse selectie-instrumenten (b.v. een schriftelijk examen, een interview, een praktijkproef, enz.) een uitspraak doen over de echte geschiktheid van de kandidaat voor
de functie / rol / vacature, enz.  en gaan we dus de mogelijke overeenstemming tussen de vacante functie / rol en de kandidaat na.

Het is in het kader van én de werving én de selectie belangrijk dat we van bij het begin een heel duidelijk, concreet, accuraat beeld hebben van de functie en dus van de functiebeschrijving (inclusief competenties).  Dat is de basis van zowel onze wervings- als selectie-acties. 

Als we de ‘juiste’ kandidaat gevonden hebben, dan kunnen we deze aanwerven.  Bij de aanwerving van een kandidaat gaan we dus hem/haar een contract aanbieden (bij contractuele tewerkstelling) en hopen we dat hij/zij ook zal toestemmen om de functie in te vullen. 

De verwarring ontstaat vaak omdat er in het Engels gerefereerd wordt naar ‘recruitment’ wat heel vaak verwijst naar én werving én selectie.   In de strikte betekenis is bij ons werven gelijk aan rekruteren, en is de stap daarna dus selecteren om hopelijk te kunnen aanwerven.

Veel succes zowel met het werven (wat niet gemakkelijk is in deze krappe arbeidsmarkt-tijden) en met het selecteren (op een moderne, vlotte en professionele wijze) van de ‘juiste’ kandidaten voor jouw vacatures.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in HRMConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...