HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat er een duidelijk verschil is tussen competenties en talenten?

Heel wat organisaties werken ondertussen met competenties, en hebben een competentiewoordenboek en ‘doen aan competentiemanagement’. 

Belangrijk om te beseffen is dat competentiemanagement vertrekt vanuit de organisatie, vanuit de visie van de organisatie op functies.  In elke functie zit ‘werk’ / zitten taken, opdrachten, enz. en om die taken of opdrachten te kunnen doen hebben we competenties nodig.  Een competentie ‘hangt’ dus vast aan een functie en we zoeken dus medewerkers die zoveel mogelijk de ‘juiste’ competenties hebben of kunnen verwerven om die functie te kunnen doen.

Lou van Beirendonck (2008) noemt dit de blauwe of eerder rationele benadering, die prima is, maar dus vertrekt vanuit de visie van de organisatie op functies en op de ‘kenmerken’ die nodig zijn om die functie te kunnen doen.  Een eerder top-down benadering, vertrekkende vanuit de doelen van de organisatie.

Talenten ‘hangen’ vast aan de mens, aan de medewerker of leidinggevende, en – er zijn diverse definities en inzichten van talenten – geven energie.  Meestal vliegt de tijd als mensen in ‘hun talenten zitten’. 

Lou van Beirendonck (2008) noemt dit de rode benadering.

We kunnen evenwel in de meeste organisaties niet steunen op één van beide benaderingen, want in de huidige arbeidsmarkt (en in het algemeen) en met de huidige maatschappelijke tendensen (met o.a. een focus op de mentale gezondheid van onze medewerkers) is het belangrijk dat mensen hun talenten kunnen inzetten, maar anderzijds ‘moet ook het werk gedaan worden’.

Vandaar dat men vaak spreekt over de paarse benadering nl. een combinatie van de rode en blauwe benadering, van de inzet van competenties vanuit functies, gekoppeld aan de bespreking en van daaruit inzet van talenten.

In de meeste gevallen is dus het vertrekpunt ‘blauw’, met een duidelijke koppeling naar de bespreking van energiegevers en ‘tijdvoorbijvliegers’.  Die bespreking kan perfect gebeuren in b.v. de jaarlijkse feedbackgesprekken of in loopbaangesprekken.  Willen we onze medewerkers gemotiveerd, energiek, en met plezier aan het werk houden, dan is een paarse benadering (vermoedelijk) een ‘must’.

 

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...