HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Zaterdag blijft een werkdag

Eerder berichtten we over de gewijzigde definitie van het begrip ‘werkdag’ vanaf 1 januari 2023. Dit was een uitvloeisel van een wijziging van het Burgerlijk Wetboek. Werkdagen zijn dan alle andere dagen dan wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdagen.

Dit zou betekenen dat de zaterdag onder andere in het arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht vanaf 1 januari 2023 niet langer beschouwd zou worden als een werkdag. Dit zou onder meer een impact hebben op de berekening van de termijn bij ontslag om dringende redenen.

In advies nr. 2.325 van 16 november 2022 had de Nationale Arbeidsraad laten weten dat ‘het huidige systeem, waarin een zaterdag als werkdag wordt beschouwd, geïntegreerd is in de praktijk‘ en opperde dan ook om dit systeem na 31 december 2022 te behouden in het Arbeidsrecht om onduidelijkheden en misverstanden te voorkomen en de rechtszekerheid te bewaren. 

De Minister heeft dit advies gevolgd en op 30 december 2022 verscheen een wet waarbij wordt bepaald dat de notie werkdag zoals bepaald in artikel I.7 van het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing zal zijn op de bepalingen die de regelgeving van de arbeidsverhouding tot voorwerp hebben, de sociale zekerheid en de sociale bijstand.

Voor het arbeidsrecht en voor het socialezekerheidsrecht blijft de zaterdag een werkdag. Dit is van belang om te bepalen wanneer de opzeg moet betekend worden aan een werknemer.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...