HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Hoe verhoog je het engagement van je medewerkers?

Op sociale media wordt er lustig over gegrapt, maar een bevraging door rekruteringsbureau Michael Page bij meer dan 6000 Europese werknemers bevestigt dat fenomenen als de “Great Resignation” of “Quiet Quitting” niet uit de lucht gegrepen zijn.

ZigZagHR berichtte deze maand over het onderzoek. Opvallend resultaat van deze grootschalige enquête is dat minder dan één Europese werknemer op de vijf vindt dat hij of zij in de juiste job zit en daarom geen ander werkt zoekt. Slechts 10% van de bevraagde medewerkers geeft aan nog nooit een andere professionele richting te hebben willen opzoeken. Als we dat omdraaien betekent dat dat 80% van de bevraagde medewerkers op vandaag openstaat voor een andere wending aan hun carrière.

Volgens specialisten bij Michael Page Belgium liggen deze resultaten in lijn met de stijgende turn-over die we de laatste jaren voelen. Volgens hun resultaten was er een stijging in het aantal Europese werknemers die van job veranderen hoger in 2021 dan in dezelfde periode in 2019. De aanhoudende War for Talent in vele sectoren, maar ook de tendens dat werknemers sinds de coronapandemie meer zingeving zoeken in hun job, zorgen ervoor dat mensen minder lang voor eenzelfde organisatie blijven werken.

Uit een bevraging van hetzelfde rekruteringsbureau kwamen drie belangrijke tendensen naar voor die volgens Belgische werknemers een oplossing kunnen zijn. Deze kunnen inzicht geven in hoe je als organisatie je employer engagement kan verhogen. Allereerst wenst 75% van de bevraagde werknemers te werken voor een organisatie die inzet op duurzaamheid en in het bijzonder maatschappelijk verantwoorde ondernemingscriteria. Ten tweede blijft flexibiliteit in eigen agenda ook na corona belangrijk. Werknemers hechten belang aan een goede work-lifebalance en maken graag gebruik van telewerk. Tot slot vindt 57% dat ze te weinig verdienen. Ze kregen al geruime tijd geen opslag en voelen dit met de hoge inflatie doorwegen.

Inspelen op duurzaamheid, flexibiliteit en een verhoging van de lonen kan ervoor zorgen dat je het werknemersengagement verbetert. Drie aandachtspunten waar iedereen betrokken met Human Resouce Management in 2023 oog voor zou moeten hebben.

Concreet voor lokale besturen verwijzen wij graag naar de nieuwe rechtspositieregeling die recent definitief werd goedgekeurd. Met deze nieuwe flexibelere regeling in het verschiet kunnen deze resultaten zeker ook inspireren om mee te nemen bij de aanpassingen van het hr-beleid binnen jouw lokaal bestuur.

Je hebt een vraag of wilt graag even polsen bij onze experten wat mogelijk is? Je hebt een leuke case die je graag deelt met onze redactie? Ga met ons in gesprek via : info@hrmconnect.be

 

Bron: ZigZagHR

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...