HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... het managen van je leidinggevende heel belangrijk is?

Inderdaad, je eigen leidinggevende managen is essentieel. Niet alleen voor hem/haar zelf, maar ook voor jou als medewerker (van hem/haar). Het gaat immers over het uitbouwen van een goede, aangename en doelgerichte samenwerking. En daarbij hoort het managen van je eigen ‘baas’ als belangrijke voorwaarde en vaardigheid.   

Hier een 5-tal boeiende tips:

  • Begrijp de doelen en prioriteiten van je leidinggevende. Zorg er dus voor dat je weet en begrijpt wat je leidinggevende wil (en moet) bereiken en welke verantwoordelijkheden/opdrachten/taken/projecten prioritair zijn voor hem/haar. Weet dus waarop hij/zij zich moet focussen en waar zijn/haar tijd naartoe gaat.
  • Draag bij tot een open, goede, eerlijke en duidelijke communicatie. Zorg ervoor dat je regelmatig met je leidinggevende communiceert en dat je correct, concreet en empathisch communiceert over je werk. Dit zal helpen om eventuele problemen of uitdagingen tijdig te signaleren en op te lossen.
  • Wees proactief en neem zelf het initiatief (in diverse zaken). Wacht niet tot er iets is, tot je leidinggevende je opdrachten geeft of problemen oplost. Neem zelf zoveel mogelijk het initiatief en kom met voorstellen tot verbetering/versterking of met oplossingen voor uitdagingen.
  • Wees flexibel en pas je aan, binnen bepaalde grenzen uiteraard. Het kan zijn dat je eigen leidinggevende nieuwe opdrachten of prioriteiten ontvangt en dus is het aanpassen hieraan belangrijk.  Hou ook rekening met mogelijke veranderingen inzake tijdsbesteding, manier van communiceren, overleggen, enz.
  • Ken je eigen sterktes, werkpunten en werkstijl (zoals je manier van schrijven, omgaan met de burger, punctualiteit of oog voor detail, creativiteit, je vergaderstijl). Probeer deze van je eigen leidinggevende zoveel mogelijk te herkennen en te zoeken naar complementariteit. Daardoor kan je mekaar helpen en ondersteunen. 

 

En ten slotte: ook al voel je je eigen leidinggevende misschien soms aan als moeilijk of lastig, ga niet over hem/haar roddelen of  zwartmaken.  Dat helpt een goeie samenwerking zeker niet.  Probeer zo helder mogelijk te zien waar de moeilijkheden kunnen zitten (bv. een zeer ambitieuze leidinggevende, hij/zij staat graag zelf in het licht, enz.). Probeer hier rekening mee te houden, zonder aan jezelf te beginnen twijfelen. Maar roddelen over deze moeilijke eigenschappen brengt de samenwerking niet vooruit.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...