HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... een thuiswerkopdracht heel nuttig kan zijn in het kader van selecties van nieuwe medewerkers?

Inderdaad, in het kader van het inzetten van moderne selectie-instrumenten die bovendien ook een goede voorspellende waarde hebben, kan een goed uitgebouwde thuiswerkopdracht heel zinvol en meerwaardegevend zijn. 

Vaak horen we nog zeggen: "ja maar, wat als ze die niet zelf maken, maar anderen inschakelen?". Ik hoop eigenlijk dat de kandidaat anderen inschakelt, want in onze "opzoek- en netwerkmaatschappij" is dit heel nuttig en zinvol. Het is dus heel belangrijk om ook na te gaan hoe het resultaat tot stand is gekomen. Mensen die denken dat kandidaten alles op hun eentje – in isolatie – moeten maken, vragen eigenlijk een gedrag dat vaak tegenovergesteld is aan wat er in een organisatie moet gebeuren, namelijk het samenwerken vanuit eigenaarschap.

 

Nog enkele tips:

- Beschrijf de thuiswerkopdracht heel duidelijk (wat wordt er verwacht, eventuele 'onderdelen' enz.) en geef aan tegen wanneer en hoe deze moet worden ingeleverd (of moet worden meegebracht). Indien de opdracht 'vaag' wordt gelaten, dan is dit best ook een bewuste strategie, zodat de aanpak, creativiteit, zin voor structuur enzovoort van de kandidaat eruit naar voor kan komen.

- Overleg op voorhand met de jury welke criteria (+ punten eraan gekoppeld) getoetst worden via de thuiswerkopdracht. Is het de kennis (en welk niveau?) of de inhoudelijke voorstellen (en wat verwacht men dan: strategische aanpak of operationele of creatieve of …) of de manier van presenteren? Wat wil men graag in het antwoord zien (klemtoon op het resultaat, de mens, het team enz.)? Leg dit duidelijk vast, samen met het kwaliteitsniveau dat men verwacht (en dus ook scoort).

- Laat de kandidaat de thuiswerkopdracht zeker goed uitleggen, zowel naar inhoud als naar aanpak (hoe heeft men eraan gewerkt, wanneer is men begonnen, met wie, welke bronnen zijn er geconsulteerd enz.). Dan ontdekt men vrij snel of het resultaat een 'eigen' resultaat is of iets van iemand anders (dus een resultaat vanuit de eigen denkprocessen of van iemand anders).

- Laat de kandidaat na de toelichting en vragen ook de kans om te reflecteren over het resultaat en vraag dus zeker wat men zou behouden of veranderen.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...