HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Personeelsverloop bij de overheid als uitdaging

Personeelsverloop verwijst naar het verloop van medewerkers binnen een organisatie gedurende een bepaalde periode. Het personeelsverloop geeft aan hoeveel medewerkers in verhouding tot het totale personeelsbestand per jaar de organisatie verlaten hebben.

Op zich is personeelsverloop gezond want hierdoor ontstaat een evenwichtige en stabiele doorstroming van medewerkers binnen een organisatie. Het impliceert dat medewerkers op natuurlijke wijze komen en gaan. Naast het natuurlijk personeelsverloop is er evenwel ook het vrijwillig personeelsverloop. Dit verwijst naar de situatie waarin medewerkers ervoor kiezen om de organisatie te verlaten uit eigen wil. In tegenstelling tot het natuurlijk verloop, zoals bij pensionering of tijdelijke contracten bijvoorbeeld, hebben de medewerkers bij vrijwillig verloop zelf de beslissing genomen om te vertrekken.

Personeelsverloop wordt problematisch als het hoog en ongewenst is. De organisatie wordt dan geconfronteerd met de negatieve kant ervan, zoals de kosten, het verlies aan kennis, de reputatieschade als werkgever, de negatieve impact op de dienstverlening enzovoort.

In het artikel hieronder wordt ingezoomd op de verschillende aspecten van het personeelsverloop bij de overheid.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in HRMConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...