HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... er vier kleuren van verzuim zijn?

Er bestaan verschillende kleuren van verzuim:

  • wit verzuim;
  • zwart verzuim;
  • grijs verzuim;
  • roze verzuim.

Wit verzuim is het meest eenvoudig en duidelijk. Je bent ziek, voelt je ziek en meldt je ziek. Dat hoort ook zo. Iemand met griep of een andere besmettelijke ziekte hoort niet op kantoor en moet dus thuis blijven om uit te zieken.

Zwart verzuim is het tegenovergestelde: je bent niet ziek, voelt je niet ziek, maar meldt je toch ziek. Je hebt geen zin om te gaan werken, je ziet echt op tegen het werk enzovoort. Dat is eigenlijk fraude en dient zeker grondig onderzocht en besproken te worden. Vaak liggen problemen met motivatie aan de grondslag in verband of een andere ethische visie of is het vanuit praktisch oogpunt (bv. je vertrekt al iets vroeger op vakantie omdat het dan goedkoper reizen is).

Grijs verzuim is een combinatie van beide types verzuim, zowel wit als zwart verzuim: je bent een beetje ziek, je voelt je een beetje ziek en je meldt je ziek. Je blijft bijvoorbeeld langer thuis dan nodig (na een korte ziekte) … Of je voelt je ’s morgens niet lekker, maar met een hoofdpijntabletje is het beter en toch meld je je ziek. Het vraagt dus een ‘beslissingsproces’. Heel wat afwezigheden zijn ‘grijs’ … en moeten dus zeker onderzocht worden. Vaak liggen motivationele problemen aan de grondslag.

Roze verzuim is dan weer totaal anders: je bent ziek, voelt je ziek, maar meldt je niet ziek. Je gaat werken, maar als men het gedrag van de betrokken medewerker onderzoekt, dan ziet men dat hij of zij minder presteert, er niet helemaal ‘bij’ is, moe is enzovoort. Maar men komt toch, bijvoorbeeld omdat men schrik heeft voor reacties of omdat men de collega’s niet in de steek wil laten, of omdat men een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft … Dit type verzuim moet zeker ook besproken worden, want als mensen echt ziek zijn, dan horen ze niet op kantoor.

 

De diverse soorten verzuim zijn heel boeiend en moeten grondig onderzocht worden in de eigen organisatie. Vaak focust men op kort (minder dan een week), lang (meer dan een maand), middellang (tussen een week en een maand) en repetitief verzuim (terugkerend kort verzuim: vaak één dag of telkens op een vrijdag enz.), wat op zich zeker nuttig is, maar de kleurentypes van verzuim zijn zeker even nuttig om te analyseren en te bespreken.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...