HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... er zes tips zijn om het samenwerken van verschillende generaties op de werkvloer te stimuleren?

Het bevorderen van de samenwerking tussen verschillende generaties op de werkvloer is van cruciaal belang voor het creëren van een inclusieve en productieve werkomgeving. Hierna volgen enkele tips om dit te bereiken:

  1. Open communicatie aanmoedigen. Stimuleer een cultuur van openheid waarin alle generaties zich vrij voelen om ongehinderd en in alle veiligheid ideeën, perspectieven en feedback te delen. Dit kan worden bereikt door regelmatige teamvergaderingen, workshops of intergenerationele mentor- of opleidingsprogramma’s op te zetten. Geef ook duidelijk aan dat feedback naar elkaar toe als ‘ouderwets’ of ‘niet meer mee’ of ‘typisch voor de jeugd’ enzovoort niet gepast is en moedig aan tot het positief en open doorvragen én een open en goeie professionele nieuwsgierigheid in elkaar.
  2. Creëer een wederzijds leerklimaat. Moedig een houding van respect en begrip aan tussen generaties. Oudere werknemers kunnen jongere collega’s helpen met hun jarenlange ervaring, terwijl jongere werknemers visies rond nieuwe technologieën kunnen bijdragen. Creëer workshops waarin alle generaties hun sterktes kunnen laten zien en blij zijn om hun inhoud, aanpakken, visies of tools te delen. Dit past ook in het kader van kennismanagement (het doorgeven van kennis) op alle momenten in de loopbaan.
  3. Flexibel werken. Bied flexibele werktijden of thuiswerkopties aan, indien mogelijk. Verschillende generaties hebben mogelijk verschillende behoeften als het gaat om de werk-privébalans, dus flexibiliteit kan helpen om de tevredenheid en het welbevinden te versterken én toch ook de werkdoelen duidelijk te bereiken.
  4. Teamactiviteiten en teambuilding. Organiseer activiteiten die gericht zijn op teamontwikkeling en samenwerking, zoals bijvoorbeeld teametentjes of sportevenementen. Dit zal helpen om wederzijds begrip en vertrouwen tussen de generaties te versterken. Houd rekening met de voorkeuren van alle generaties in het team en in de organisatie.
  5. Bied trainingen aan die specifiek gericht zijn op het begrijpen van generatieverschillen en hoe effectief samen te werken. Dit kan het bewustzijn vergroten en vooroordelen verminderen.
  6. En ten slotte nog een laatste tip. Bouw een echt diversiteits- en inclusiebeleid uit. Zorg ervoor dat diversiteit en inclusie zijn opgenomen in het organisatiebeleid en de HRM-strategie. Zorg ervoor dat elke generatie vertegenwoordigd is in belangrijke besluitvormingsprocessen en dat er gelijke kansen zijn voor alle werknemers, ongeacht hun leeftijd.

Door deze tips in de praktijk te brengen, kan een organisatie een inclusieve cultuur bevorderen waarin verschillende generaties effectief kunnen samenwerken en bijdragen aan het succes van de organisatie.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...