HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... het managen van de kennis in een organisatie essentieel is?

We voelen het verlies van kennis (collega’s die ergens anders gaan werken of die op pensioen gaan) heel vaak direct in de dagelijkse werking van een dienst.

Kennismanagement speelt een cruciale rol in het succes van moderne organisaties. Hier zijn vijf tips om kennismanagement te bevorderen binnen een organisatie:

  1. Creëer een kennisgerichte cultuur. Stimuleer een cultuur waarin kennisdeling tussen medewerkers continu wordt aangemoedigd en gewaardeerd. Beloon medewerkers voor het delen van hun kennis en moedig anderen aan om vragen te stellen en ervaringen te delen.
  2. Implementeer een kennisdelingsplatform. Gebruik technologie om kennisdeling te vergemakkelijken. Een intern kennisdelingsplatform, zoals een intranet of een kennisdatabase, kan medewerkers in staat stellen om informatie, goede praktijken en documentatie te delen.
  3. Faciliteer kennisoverdracht. Organiseer regelmatig trainingen, workshops en infosessies om kennis over te dragen van ervaren medewerkers naar nieuwkomers. Maak gebruik van mentoringprogramma's om kennisuitwisseling tussen medewerkers te bevorderen.
  4. Moedig samenwerking aan. Creëer een werkomgeving waarin overkoepelende samenwerking wordt gestimuleerd. Door teams samen te laten werken aan projecten en problemen op te lossen, wordt kennis gedeeld en ontwikkeld.
  5. Houd kennis up-to-date. Zorg ervoor dat de gedeelde kennis regelmatig wordt bijgewerkt en gevalideerd. Kennis veroudert snel, vooral in snel veranderende organisaties (zoals de lokale besturen; denk maar aan bepaalde wet- en regelgeving). Moedig medewerkers aan om bij te dragen aan het bijwerken van documentatie en het delen van nieuwe inzichten (bv. ook over de manier waarop ze taken aanpakken).

Eigenlijk komt het allemaal hierop neer: creëer een cultuur waarin kennis up-to-date wordt gehouden en doorheen allerlei kanalen (trainingen, platforms, meetings of mentorprogramma’s) wordt gedeeld, en dit niet alleen bij het vertrek van iemand, maar continu.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...