HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Nieuw op 1 oktober : de uniforme ontslagregeling voor lokale en provinciale besturen

De nieuwe ontslagregeling voor statutaire personeelsleden bij lokale en provinciale besturen werd op 16 juni 2023 bekrachtigd. Op 10 juli 2023 werden de wijzigingen aan het Decreet Lokaal Bestuur (art. 194/1-194/2) en het Provinciedecreet (art. 111bis-111ter) gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. 

De wijzigingen passen binnen de doelstelling van de Vlaamse Regering om een modern hr-beleid uit te werken. Een van de stappen daarbij was het verder wegwerken van de verschillen tussen de statutaire en contractuele personeelsleden. 

Zondag 1 oktober 2023 zal deze nieuwe ontslagregeling definitief in werking treden.

De belangrijkste vernieuwingen in deze regeling zijn de volgende:

  • De ontslagstelsels van statutaire en contractuele personeelsleden worden gelijkgeschakeld. Concreet door een gelijke toepassing van titel I, hoofdstuk IV, van de Arbeidsovereenkomstenwet.
  • Een verbod op kennelijk onredelijk ontslag.
  • Dezelfde ontslaggronden en rechtsbescherming wordt van toepassing op statutaire personeelsleden.
  • De arbeidsgerechten worden bevoegd voor geschillen over de beëindiging van de statutaire tewerkstelling.
  • Voor contractuele en statutaire personeelsleden zullen dezelfde opzeggingstermijnen - en vergoedingen van toepassing zijn. 
  • Na een onwettig ontslag is er geen verplichting meer tot re-integratie. 

De verdere modaliteiten worden nog uitgewerkt in een uitvoeringsbesluit. Het besluit met de verdere modaliteiten werd al een eerste keer principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 7 juli 2023, maar ligt nu nog voor ter onderhandeling. Na definitieve goedkeuring zal dit besluit retroactief in werking treden vanaf 1 oktober 2023.

 

Het is dus nog even wachten op de verdere uitwerking voor wat betreft bv. vergoedingen bij kennelijk onredelijk ontslag, de bijzondere ontslagbeschermingen en het outplacement. 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in HRMConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...