HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... discipline het verschil maakt in alle jobs?

Een bevordering verdienen op het werk, stipt je afspraken nakomen, nee durven zeggen zoals je jezelf dat had beloofd enzovoort. Welk werkdoel je ook voor jezelf hebt gesteld, de kans is groot dat er een stevige portie zelfdiscipline voor nodig is.

In de werkomgeving maakt wilskracht of discipline het verschil tussen efficiënte en effectieve werknemers of niet … Er zijn immers heel wat stoorzenders, afleidingen en prikkels die ons kunnen doen weggaan van wat we gepland hebben. Het is de moeite om deze eigenschap eens onder de loep te nemen zodat we ze bespreekbaar kunnen maken in het kader van selecties, bij coachings of bij zelfreflectie. Ik hoor immers vaak negatieve geluiden over time management, leiderschapsopleidingen of workshops rond stress en assertiviteit. De inzichten in die sessie(s) hebben wel een sterke slaagkans, maar niet zonder discipline. En als de discipline na enkele dagen verdwijnt, dan zijn de tips plots niet meer goed. Een beetje een omgekeerde wereld …

 

Wat is zelfdiscipline? “Discipline is het vermogen om te doen wat je zou moeten doen, ook al heb je er misschien geen zin in” (Jim Portanger). Hiervoor moet je een goede afweging kunnen maken tussen korte- en langetermijngevolgen. Kies je ervoor om regelmatig op Facebook te scrollen tijdens het werk of werk je verder aan je dossier? Kies je ervoor om zaken te doen die niet op je planning staan, omdat je eigenlijk niet graag start met wat er moet gebeuren, of zet je jezelf er toch aan? Rationeel weten we eigenlijk altijd wel wat we het beste zouden moeten doen, maar we spreken vaak verontschuldigend tegen onszelf om toch onze andere keuze te verantwoorden.

Waarom wil je meer gedisciplineerd zijn? Wat kan zelfdiscipline voor jou betekenen en wat is jouw persoonlijke reden dat je meer discipline wil? “Je kunt nog zo capabel zijn, maar discipline is misschien wel de grootste factor die bepaalt of je wel of niet succesvol bent”, zegt Jim Portanger. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen zelfdiscipline en levensgeluk. “Dit komt deels omdat je positieve associaties creëert bij het maken van de juiste keuzes, in plaats van dat je het ziet als hard en vermoeiend werk.”

Voordat je aan je zelfdiscipline werkt, is het belangrijk om je echte drijfveren, energiegevers en motivaties in kaart te brengen. Het helpt hierbij om een persoonlijke mission statement te ontwikkelen. Je maakt duidelijk wat voor jou belangrijk is en je kunt je dagelijkse keuzes en acties naast je mission statement leggen. Om een eigen mission statement te maken kun je rekening houden met je successen in het verleden, je persoonlijke waarden, je omgeving en je persoonlijke doelen.

 

Hierna volgen drie tips voor meer (zelf)discipline (volgens Jim Portanger):

Tip 1. Achterhaal je sterke en zwakke punten

Ben je een uitsteller? Of ben je gemakkelijk afgeleid? Door in kaart te brengen waar je werkpunten liggen kun je gericht werken aan het ontwikkelen van meer discipline. Verbind acties aan alle aspecten waar je wil aan werken. Als je gemakkelijk afgeleid geraakt, is het wellicht verstandig om je werkomstandigheden te veranderen. Zet je telefoon uit, kies een vaste werkplek of verplicht jezelf om periodes van werk af te wisselen met korte pauzes (de Pomodoro-techniek). Zo kun je systematisch werken aan je valkuilen.

Andersom is het ook belangrijk dat je weet waar je sterktes liggen. Ben je productiever en creatiever in de ochtend, maar vul je die tijd vooral met simpele taken, gezellige babbels en koffiepauzes? Misschien is dat niet de beste invulling. Zoek uit in welke omstandigheden jij het best tot je recht komt.

Tip 2. Wacht niet op het perfecte moment

“Ik heb veel aan m’n hoofd, ik begin wel als het wat rustiger is.” Of “Nu ben ik wat moe, maar morgen zal het beter zijn.”

Veel mensen wachten tot het goed voelt voordat ze aan hun discipline werken. Maar wanneer je gedisciplineerd(er) wil worden, is het juist belangrijk dat je doet wat je moet doen, ook als je er geen zin in hebt. Wacht niet op de perfecte omstandigheden, want die zullen waarschijnlijk nooit komen.

Tip 3. Begin klein en focus op het vormen van routines

Je voelt een golf van motivatie. Dat is het moment waarop je het roer zal omgooien. Zie die motivatie als een vlam. Heet en sterk voelbaar, maar mogelijks snel ook weer kleiner of zelfs opgebrand. Na een paar dagen zul je merken dat je weer in oude gewoontes zal terugvallen.

Volgens Susannah Chernowitz is het verstandig om klein te beginnen en routines te ontwikkelen die je op de langere termijn kunt vasthouden. “Routine maakt discipline makkelijker – als bepaalde gedragspatronen ingesleten zijn, is de kans groter dat je ze doet,” beaamt ze.

 

(Bron: website van Psychologen Nederland, artikel van 7 augustus 2020 door Jim Portanger)

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...