HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... introversie niet alleen langs de buitenkant, maar ook langs de binnenkant heel boeiend is?

Deze week focussen we op introversie en volgende week op extraversie.

Enkele kenmerken die vaak geassocieerd worden met introverte mensen zijn de volgende:

  1. Innerlijke gerichtheid. Introverte mensen zijn over het algemeen meer gericht op hun innerlijke gedachten, gevoelens en reflecties. Ze vinden het prettig om tijd alleen door te brengen om na te denken en zich op te laden. Dat betekent zeker niet dat ze mensen rondom hen niet graag hebben (zie verder), maar wel dat ze veel energie halen uit tijd met zichzelf.
  2. Kleine sociale kring. Introverte mensen hebben vaak een voorkeur voor diepe en betekenisvolle relaties in plaats van veel oppervlakkige connecties. Ze hebben meestal een kleinere groep nauwe vrienden en geen groot netwerk van kennissen. Binnen die kleinere groep vrienden komen ze heel open en eerlijk overeen en ogen ze extravert. Ze kunnen ook heel grappig en humoristisch met hen omgaan. Vertrouwen is hét fundament in hun samenzijn.
  3. Behoefte aan rust en stilte. Introverte mensen hebben de neiging om zich sneller overweldigd te voelen door drukke en lawaaierige omgevingen. Ze hebben regelmatig tijd nodig om in rust en stilte door te brengen, zodat ze zich kunnen opladen.
  4. Diepgaande conversaties. Introverte mensen voelen zich vaak meer op hun gemak in een-op-eengesprekken of in kleinere groepen waar diepere gesprekken kunnen plaatsvinden. Oppervlakkige smalltalk kan voor hen uitdagend zijn, omdat deze light gesprekken diepgang missen en ze dan vaak niet weten wat te zeggen. Ze zullen ook wat tijd nemen vooraleer ze antwoorden en het er niet uitfloepen. Heel spontaan en ad rem overkomen zien we zelden bij meer introverte personen.
  5. Zorgvuldige overweging. Aansluitend bij wat we daarnet aangaven, hebben introverte mensen de neiging om zorgvuldig na te denken voordat ze spreken of handelen. Ze willen graag goed nadenken over situaties en mogelijke consequenties voordat ze beslissingen nemen. Dit zorgt er ook voor dat de kwaliteit van hun inbreng heel vaak top is!
  6. Zelfreflectie. Introverte mensen hebben vaak een sterke neiging tot zelfreflectie en zelfbewustzijn. Ze denken na over hun eigen gedachten, gevoelens en acties en streven ernaar zichzelf beter te begrijpen en beter te zijn.
  7. Creativiteit. Introverte mensen kunnen vaak creatief en fantasierijk zijn. Ze kunnen hun rijke innerlijke wereld gebruiken als inspiratiebron voor kunst, literatuur, muziek en andere creatieve uitingen. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar onderschat dus zeker introverte mensen niet als het op innovatie aankomt!
  8. Onafhankelijkheid. Introverte mensen hebben de neiging om zelfstandig te zijn en kunnen comfortabel zijn bij het nemen van beslissingen of uitvoeren van taken in hun eentje.
  9. Observerend. Introverte mensen zijn vaak hele goede waarnemers. Ze kunnen subtiliteiten in hun omgeving opmerken en diepgaande inzichten verwerven uit wat ze observeren. Ze spreken het niet altijd uit, maar ze hebben wel veel gezien en gehoord en ze verwerken dit ook.
  10. Voorkeur voor schriftelijke communicatie. Schrijven kan een krachtige manier zijn voor introverte mensen om zich uit te drukken, omdat het hen de tijd geeft om hun gedachten nauwkeurig te formuleren en dus ook kwaliteitsvolle, uitgebreide en diepe inzichten af te leveren.

Het is belangrijk om te benadrukken en te beseffen dat introverte mensen vaak een extravert gedrag aanleren omdat ze de druk hiertoe voelen in onze extraverte wereld. Nochtans hoeft dit niet, want introversie op zich is uniek en heel sterk. Introverte mensen zijn (net als extraverte mensen) van onschatbare waarde in heel veel verschillende situaties.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...