HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... extraversie niet alleen langs de buitenkant, maar ook langs de binnenkant heel boeiend is?

Na het bespreken van introversie vorige week, focussen we ons deze week op extraversie.

Hierna volgen enkele kenmerken die vaak geassocieerd worden met extraverte mensen:

  1. Sociale energie. Extraverte mensen halen meestal heel wat energie uit sociale interacties en voelen zich doorgaans energieker naarmate ze meer tijd doorbrengen met (positieve) anderen. Daarom zoeken ze ook vaak anderen op, al was het maar voor korte interacties.
  2. Spraakzaamheid. Extraverte mensen hebben de neiging om gemakkelijk en veel te praten. Ze zijn vaak op hun gemak bij het voeren van gesprekken met nieuwe mensen.
  3. Grote sociale kring. Extraverte mensen hebben meestal een brede kring van kennissen en vrienden. Ze vinden het leuk om nieuwe contacten te leggen en te onderhouden en genieten daar ook wel van.
  4. Groepsactiviteiten. Extraverte mensen gedijen vrij goed in groepssituaties en voelen zich vaak comfortabel bij sociale evenementen en bijeenkomsten. Alhoewel we deze eigenschap toch niet altijd zien: heel wat extraverte mensen hebben wel graag mensen rondom zich maar werken toch ook graag – bijvoorbeeld omdat er een resultaatgerichtheid is – alleen aan iets in functie van de vooruitgang.
  5. Snelle besluitvorming. Extraverte mensen hebben de neiging om beslissingen sneller te nemen, omdat ze hun gedachten vaak hardop uiten en snel kunnen schakelen tussen verschillende ideeën. Soms beseffen ze achteraf dat een bepaalde beslissing niet de goede keuze was en gaan ze dan ook terugkomen op de snel gemaakte beslissing.
  6. Expressieve lichaamstaal. Extraverte mensen gebruiken vaak expressieve gezichtsuitdrukkingen en gebaren (armen, handen) om hun emoties en gedachten te communiceren.
  7. Optimisme. Extraverte mensen hebben de neiging om optimisme en positiviteit uit te stralen. Ze kunnen anderen inspireren en motiveren met hun enthousiasme. Toch zien we ook extraverte mensen die heel kritisch, negatief en soms zelfs pessimistisch kunnen zijn, maar iets vaker komt dus toch het positieve naar voor.
  8. Aandacht voor de buitenwereld. Extraverte mensen zijn vaak gericht op de externe wereld en vinden het leuk om nieuwe ervaringen op te doen. Ze zoeken naar prikkels en uitdagingen, nieuwe zaken om te leren of te doen.
  9. Gemakkelijke aanpassing. Extraverte mensen passen zich vaak gemakkelijk aan nieuwe situaties aan en voelen zich er vaak op hun gemak. Zeker als men leergierig en optimistisch is, ziet men de gemakkelijke en snelle aanpassing aan nieuwe situaties naar voren komen.
  10. Delen van gedachten. Extraverte mensen zijn geneigd om openlijk hun gedachten en gevoelens te delen. Ze hebben de neiging om anderen inzicht te geven in hun gedachten, meningen, gevoelens, successen en twijfels.

Het is belangrijk om op te merken dat extravert zijn niet beter of slechter is dan introvert zijn. Beide persoonlijkheidstypes hebben hun eigen sterke punten en waardevolle bijdragen aan de maatschappij of aan organisaties en in teams.

Bovendien kunnen veel mensen elementen van zowel introversie als extraversie in zich hebben, wat resulteert in een breed scala aan persoonlijkheden en gedragingen. Wel zien we vaak een soort natuurlijke voorkeur naar introversie of extraversie, waarbij het ene meer de natuurlijke voorkeur wegdraagt en het andere meer (aan)geleerd is.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...