HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... er heel wat onderzoek gedaan wordt naar de impact van landschapskantoren?

Landschapskantoren, ook wel open kantoorruimtes genoemd, zijn de afgelopen decennia altijd maar populairder geworden in zakelijke omgevingen. Maar ze hebben zowel voor- als nadelen. Zeker sinds de coronapandemie komen ze meer en meer onder vuur te liggen. Laten we eens kijken naar de pro’s en contra’s ervan.

Enkele belangrijke voordelen van landschapskantoren

  • Samenwerking, communicatie en betrokkenheid. Een van de grootste voordelen van landschapskantoren is dat ze de communicatie en samenwerking tussen medewerkers bevorderen. De open ruimte maakt het gemakkelijk om met collega’s te praten, vragen te stellen en snel informatie uit te wisselen (zowel formeel als informeel). Daardoor voelen medewerkers zich vaak meer betrokken bij hun collega’s, omdat ze dichter bij hun team(leden) zitten en meer interactie hebben.
  • Ruimte-efficiëntie. Landschapskantoren maken efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte, wat kan resulteren in lagere (huur)kosten en een meer kosteneffectieve kantooromgeving.
  • Flexibiliteit. De kantoorindeling in landschapsomgevingen is vaak flexibel en kan gemakkelijk worden aangepast aan veranderende behoeften. Het is meestal vrij eenvoudig om bureaus te verplaatsen of samen te voegen om ruimte te creëren voor grotere diensten of teams.

Enkele nadelen van landschapskantoren

  • Gebrek aan privacy en persoonlijke ruimte. Een van de grootste nadelen is het gebrek aan privacy. Medewerkers hebben minder persoonlijke ruimte en vaak geen eigen kantoor of eigen bureau. Dit kan leiden tot een gebrek aan persoonlijke ruimte en het gevoel geen “eigenaar” te zijn van hun werkplek.
  • Geluidsoverlast. Daarbij aansluitend kunnen de open omgevingen vaak leiden tot veel lawaai en afleiding, wat de productiviteit kan verminderen. Telefoongesprekken, vergaderingen en sociale interacties kunnen allemaal storend zijn.
  • Gezondheidsproblemen. Sommige medewerkers ervaren gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en stress als gevolg van het constante lawaai en het gebrek aan privacy in landschapskantoren.
  • Moeilijkheden voor introverte medewerkers. Introverte medewerkers kunnen het moeilijk vinden om te gedijen in een omgeving waarin ze voortdurend worden blootgesteld aan sociale interactie en afleiding.

Heel veel onderzoeken geven aan dat het belangrijk is voor organisaties om de behoeften en de voorkeuren van hun medewerkers in overweging te nemen en weloverwogen beslissingen te nemen bij het kiezen van een kantoorindeling. Soms kan een hybride aanpak, waarbij verschillende soorten werkplekken worden aangeboden, de beste oplossing zijn om aan de diverse behoeften van medewerkers te voldoen. Zeker iets om over na te denken, vooral bij een mogelijke herschikking van de kantoren of bij een nieuwbouw of een renovatie van de kantoren.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...