HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... ChatGPT heel nuttig kan zijn bij heel wat van onze hr-activiteiten?

Toen ChatGPT voor de meesten onder ons bekend werd, waren er grosso modo twee stromingen.

Er is een stroming die ChatGPT wel zag en nog altijd ziet zitten. Deze groep probeert om het in te zetten in diverse activiteiten, zoals bij het schrijven van mails, het vertalen van documenten of het zich laten inspireren bij moeilijke vragen.

De andere stroming vindt ChatGPT niet ok en geeft aan dat dit niet echt is, het nadenken ontneemt en dat we dit best zouden vermijden. Ook in het onderwijs zagen en zien we soms nog dezelfde bewegingen, alhoewel men overal meer aan het nadenken is over de toepassing ervan, op een goeie manier.

Hierna volgen enkele mogelijkheden waarbij we ChatGPT kunnen toepassen in ons hr-werk:

  1. Opstellen van functiebeschrijvingen. ChatGPT kan helpen bij het schrijven en optimaliseren van functiebeschrijvingen door te zorgen voor duidelijke en correcte taal.
  2. Ondersteuning bij feedbackgesprekken en evaluatiegesprekken. ChatGPT kan helpen bij het formuleren van feedback en het aanbevelen van doelgerichte ontwikkelingsactiviteiten, bijvoorbeeld POP’s (persoonlijke ontwikkelingsplannen).
  3. Onthaal van nieuwe medewerkers. Via ChatGPT kan er gewerkt worden aan een onthaalbrochure of kunnen ideeën opgedaan worden voor een sterk onthaalproces van nieuwelingen.
  4. Interne communicatie. Verbeter de interne communicatie door ChatGPT te gebruiken voor het opstellen van duidelijke en effectieve interne berichten, e-mails en nota’s.
  5. Visiedocumenten. Gebruik ChatGPT voor het opstellen en herzien van hr-visieteksten, waarbij het zorgt voor helderheid en goede ideeën.
  6. Feedback en bevragingen. Ontwerp werknemerstevredenheidsenquêtes en feedbackformulieren met behulp van ChatGPT om te zorgen voor relevante en goed geformuleerde vragen.

ChatGPT kan ook ingezet worden om een opleiding te ontwerpen, om cv’s te screenen of een advertentie of moeilijke mails op te stellen.

Door al deze toepassingen kan ChatGPT een waardevolle aanvulling zijn voor het hr-team, niet alleen door het verminderen van de werklast, maar ook door bij te dragen aan een meer professionele hr-aanpak.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...