HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Wist je dat ... de volgende aanpak en tips kunnen helpen om je vanuit de personeelsdienst als een echte strategische partner voor de organisatie op te stellen?

Hierna volgen enkele concrete tips voor personeelsmanagers en hr-managers om de rol van hr als strategische partner binnen organisaties te versterken:

 

Begrijp de organisatiestrategie

Zorg ervoor dat je een grondig begrip hebt van de organisatiestrategie en doelstellingen (bv. via het begrijpen van het beleidsplan en het meerjarenplan of door te praten met (andere) managementteamleden). Dat helpt je om de hr-strategieën te aligneren met de bredere organisatiedoelen.

 

Data-gedreven beslissingen

Gebruik data en analytics om inzichten te verkrijgen over personeelsbehoeften, prestaties (wat creëren of presteren onze baliemedewerkers, wat doen onze technische diensten enz.) maar bijvoorbeeld ook de complexiteit van projecten of trajecten. Dat kan helpen om gefundeerde beslissingen te helpen nemen die de organisatiedoelstellingen ondersteunen.

 

Ontwikkel leiderschapsprogramma’s

Investeer in leiderschapsontwikkeling om huidige en toekomstige leiders klaar te stomen die de cultuur en strategische doelen van de organisatie begrijpen en bevorderen. Leiderschap is echt key. Een professionele leidinggevende maakt een verschil voor de organisatie, de teams en de individuele medewerkers op alle fronten.

 

Betrek hr in strategische vergaderingen

Zorg ervoor dat hr een plaats heeft aan de tafel bij strategische vergaderingen en besluitvormingsprocessen. Het is dan ook evident dat hr en de hr-functie deel uitmaakt van het managementteam. Dat verhoogt de zichtbaarheid en invloed van hr binnen de organisatie.

 

Stimuleer een cultuur van continue verbetering

Bevorder een cultuur van continue verbetering en innovatie binnen de hr-functie. Dat kan helpen om snel in te spelen op veranderende maatschappelijke behoeften en markttrends (bv. een veranderende arbeidsmarkt).

 

Communiceer duidelijk en effectief

Ontwikkel sterke communicatievaardigheden om effectief en deskundig te kunnen overleggen met leidinggevenden en andere afdelingen. Zorg ervoor dat het hr-beleid en de hr-initiatieven helder worden gecommuniceerd.

 

Koppel talentmanagement aan organisatieresultaten

Laat zien hoe talentmanagementstrategieën, zoals werving en selectie, opleiding, ontwikkeling en retentie-initiatieven bijdragen aan de organisatieresultaten. Welke projecten kunnen of welke dienstverlening kan er aangeboden worden dankzij jouw of jullie acties?

 

Voer een strategische personeelsplanning uit

Anticipeer op toekomstige personeelsbehoeften door middel van strategische personeelsplanning en hou daarbij rekening met pensioenen of mogelijke vertrekkers. Analyseer trends en ontwikkelingen (ook in de arbeidsmarkt) om toekomstige talentbehoeften in kaart te brengen.

 

Ondersteun organisatieverandering

Wees een drijvende kracht achter grotere en kleine team- en organisatieveranderingen door verandermanagementinitiatieven te ondersteunen. Zorg voor de juiste trainingen, opleidingen en communicatie om medewerkers door (soms moeilijke) veranderingen te loodsen en de veranderingsprocessen te faciliteren. Daarbij hoort ook dat je jezelf als hr-professional opleidt en laat adviseren op deze terreinen.

 

Door deze tips te volgen kunnen hr-managers hun rol als strategische partners binnen de organisatie versterken en bijdragen aan het succes, het mentaal welzijn en de dienstverlening van de organisatie.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...