Burn-out komt steeds vaker voor, terwijl de druk op de geestelijke gezondheidszorg en op hr-diensten alleen maar toeneemt. AI-chatbots, ook wel ‘companion bots’ genoemd, winnen daarom aan populariteit als mogelijke hulp. Deze virtuele gesprekspartners luisteren geduldig en bieden een laagdrempelige, altijd beschikbare plek om je zorgen te delen. Voor sommige mensen voelt dat zelfs prettiger en minder belastend dan praten met een mens.
Maar er zijn ook flinke kanttekeningen. AI kan burn-outrisico’s signaleren via stem- of sentimentanalyse, maar dit roept meteen privacyvragen op. Bovendien kunnen chatbots verslavend werken en reageren ze niet altijd goed op complexe of crisissituaties. Ze kunnen zelfs verkeerde of schadelijke adviezen geven.
Liesbet Vandewalle gaat in haar maandelijkse column dieper in op de kansen en valkuilen van companion bots. Met als belangrijke boodschap: een goede balans tussen mens en machine blijft essentieel.
Deze column kwam tot stand in samenwerking met Mathijs Dewaele van de Stad Oostende, auteur van de nieuwsbrief ‘De AImbtenaar’. Wil je meer AI-tips en tricks ontvangen? Abonneer je op zijn nieuwsbrief. Warm aanbevolen.