HRMConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

HR-weetjes maart 2022: over succesvolle overhaaste aanwervingen, droomjobs die goed betaald moeten zijn, het bewegend verstand, betere hersenen door muziek, en nog veel meer …

1. Procedure met “eerste sollicitant die meteen aangeworven wordt” valt in de prijzen

12Work lanceerde een aanwervingsprocedure waarbij de eerste sollicitant meteen werd aanvaard. Het viel daarvoor samen met Stad Mechelen in de prijzen op de Henry van de Velde Awards. Het model komt uit de VS overgewaaid en heeft als doel op snelheid aan te werven, zonder uitgewerkte sollicitatieprocedure. Snel elkaar gevonden, maar ook snel opnieuw uit elkaar als er geen klik is. Meer info op de site van de GVA

 

2. Raad van State vernietigt aanstelling algemeen directeur

Bij gebrek aan een correcte vergelijking overeenkomstig de minimaal in acht te nemen beoordelingscriteria vastgesteld door gemeenteraad, zag de Raad van State zich genoodzaakt de aanstelling van een gemeentelijk algemeen directeur te vernietigen.

 

3. Droomjob mag geen pijn doen in de portemonnee

Flexibiliteit, autonomie en zinvol werk mogen dan wel hoger aangeschreven staan dan het loon om te motiveren (aldus talrijke bevragingen), wanneer de ware droomjob in het vizier komt, dan blijkt slechts een kleine minderheid daarvoor ook te willen inleveren op het basissalaris. Extralegale voordelen, daarentegen, worden gemakkelijker opgeofferd voor de ultieme job. Meer info op de site van HRsquare

 

4. Nieuwe generieke gids ‘Veilig werken tijdens een epidemie of pandemie’

Bij het aanbreken van de waakzaamheidsfase pakt de FOD WASO uit met een nieuwe generieke gids voor veilig werken tijdens epidemie of pandemie.

 

5. Het gras is groener aan de overkant, drie seizoenen lang, in een kwart van de gevallen

Bij verbreking van contracten van onbepaalde duur in de privésector blijkt dat in 25% van de gevallen de werknemer minder dan een jaar in dienst was: tussen de 7e en de 12e maand blijkt de favoriete periode te zijn om te verleggen.

 

6. Je kreeg het, beweeg het

Duizenden generaties lang evolueerde de mens tot wat hij nu is: de denkende soort. Het lichaam verdwijnt daarbij soms naar de achtergrond – geheel onterecht. De Correspondent herstelt het evenwicht met een bijzonder inspirerend artikel over de waarde van het lichaam – ook, of vooral, wanneer er moet gedacht worden.

 

7. Einde telewerkaangifte!

De telewerkaangifte is niet langer verplicht en verwerft hopelijk binnenkort definitief een nostalgisch plaatsje in het collectief geheugen van de natie.

 

8. Studentenarbeid

In de aanhoudende strijd tegen het tekort aan arbeidskrachten blijven prestaties van jobstudenten tijdens het eerste kwartaal van 2022 vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen voor het contingent van 475 uren, voor zover het gaat om prestaties in de zorg en het onderwijs. Meer info op de website van de Rijksdienst voor sociale zekerheid.

 

9. Gemeente Retie op zoek naar nieuwe “CEO van het gemeentehuis”

Aloïs Noyens (63) geniet na een bijzonder verdienstelijke carrière als algemeen directeur van Retie vanaf 1 juli 2022 van zijn pensioen. Het bestuur is op zoek naar een vervanger, en zoekt die in eigen rangen.

 

10. Daling aantal werklozen

De RVA is brenger van goed nieuws: ten opzichte van januari 2021 zijn er in januari 2022 13,5% minder werkzoekende Belgen die een uitkering krijgen. Dat percentage loopt overigens gelijk voor mannen en vrouwen. Meer heuglijke statistiekjes in de diepte op de site van Trends.

 

11. Ouderschapsverloven

De ouderschapsverloven werden recent door Partena Professional onder de loep gelegd. Op basis van een analyse van 8.000 verloven (diverse sectoren) blijkt dat mannen instaan voor 33% van de opgenomen ouderschapsverloven. Naarmate de leeftijdscategorie stijgt, tilt de balans over. Meer info op de webstek van Partena Professional.

 

12. Muziek als instrument voor een betere hersenconnectiviteit

Onderzoek toont aan dat een zekere muzikale focus tijdens de jeugd een bijzonder positieve invloed uitoefent op de connectiviteit in het brein. Het zou er zelfs voor zorgen dat het brein in het algemeen zich veel plastischer opstelt voor allerlei opdrachten, ook buiten het muzikale om – wat uiteraard een niet te versmaden opwaardering is van de grijze massa. Plato had dus een beetje gelijk toen hij opperde: “Muziek is een morele wet. Het geeft het universum een ziel, vleugels aan het verstand, bezorgt de verbeelding een vlucht en brengt bekoring en vrolijkheid in het leven en alles errond.”

De studie kan online geconsulteerd worden via deze link.

Voor een korte samenvatting kan men hier terecht.

 

13. Internationale dag van de vrouw: een blik op het verleden

Naast al het gedruis naar aanleiding van de internationale dag van de vrouw op 8 maart, staan we nog even stil bij de oorsprong van het betere deel van ons DNA. Wetenschappers hebben namelijk vastgesteld, op basis van mitochondriaal DNA, dat al dat genetisch materiaal afstamt van één enkele vrouw, ergens 150.000 jaar geleden. Dat klinkt onbevattelijk, maar fans van het genre kunnen dit nog even nalezen op wikipedia. Misschien ben je zelf wel de volgende mitochondriale Eva. 

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...